top of page

Receptek

Leveles tepertös pogácsa

Hozzávalók 4 főre:

 

50 dkg liszt

15 dkg Rama
5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
csipet cukor
2 dl tejföl
30 dkg darált tepertő
2 kk só
pici bors
2 tojássárga + 1 megkenéshez

Elkészítés:

 

Az élesztőt a langyos cukros tejben megfuttatjuk.
A lisztbe belekeverjük a sót, és belemorzsoljuk a vajat vagy a hideg  zsírt. Majd hozzáadjuk az élesztős tejet, tepertőt, tojást, tejfölt, borsot, és jól összedolgozzuk.
1 órát kelesztjük meleg helyen.
Körülbelül 2 centisre kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk, és kiszaggatjuk.
Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés

 

 



Scickanice (szlovák sós-tejfölös tekercs)

Elkészítés:

 

Az áttört burgonyához hozzáadjuk a felolvasztott vajat, az összemorzsolt élesztő, a tojássárgáját, a lisztet, és sima tésztát gyúrunk.
Hengert formálunk a tésztából. Darabokra vágjuk, és palacsinta alakúra sodorjuk (kb. 20 cm átmérőjű).
Az első töltelék esetében minden tésztadarabot olvasztott vajjal / zsírral megkenünk, majd megkenjük tejföllel, meghintjük búzadarával(grízzel) és egy kis sóval.
Szorosan feltekerjük, egymás mellé rakjuk egy olajozott tepsibe.A tetejüket megkenjük zsírral, és a megmaradt tejfölt a tetejére kenjük.
A második töltelék esetében a tepertő daráljuk le egy húsdarálón, és keverjük össze tejföllel és a tojással.
Borsozzuk,ha szükséges adjunk hozzá egy kevés sót.
A tésztán kenjük szét, tekerjük fel, és szorosan egymás mellé tegyük egy olajozott tepsibe őket. A tetejüket kenjük meg olvasztott zsírral/vajjal. Ha szeretnénk még megszórhatjuk egész köménymaggal is.
Előmelegített sütöbe tesszük, és addig sütjük, amíg megpirul a teteje.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 35x35 cm



 

Hozzávalók 12 főre:

 

2 kg héjaban főtt burgonya , áttörve
600 g liszt (szükség szerint több vagy kevesebb)
2 tojás sárgája
1 kocka élesztő (42g)
100 g vaj/zsír,olvasztott

Töltelék 1.:

250 g tejföl
100 g gríz
zsír/vaj

Töltelék 2.:

300 g tepertő
1 tojás
2 ek tejföl
bors

bottom of page